25, gru 2023 by admin in Zdrowie i uroda No Comments
Czas świąt to nie tylko okazja do spotkania się z rodziną i przyjaciółmi, ale także możliwość spróbowania wyjątkowych dań. Każdy kraj ma swoje tradycyjne potrawy bożonarodzeniowe, które są ważnym elementem obchodów tego szczególnego czasu. W tym artykule zabierzemy Cię w podróż po najciekawszych świątecznych przysmakach z różnych zakątków świata.
Jedną z najbardziej znanych niemieckich potraw bożonarodzeniowych jest bez wątpienia piernik. Jest on symbolem Świętego Mikołaja oraz prezentami dla dzieci. Pierniki można kupić na każdym rogu ulicy, a ich zapach unosi się po całych miastach już od listopada.
Kolejną popularną pozycją na wigilijnym stole Niemców jest kapusta gotowana ze słonym boczkiem lub szynką oraz grochem. To proste danie idealnie komponuje się ze smakiem innych dań serwowanych podczas Bożego Narodzenia.
Poza tym warto wspomnieć o typowo niemieckim deserze – stollen czyli rodzaj chleba drożdżowego zawierającego bakalie i suszone owoce. Jest on nieodłącznym elementem świątecznego menu w wielu niemieckich domach.
We Włoszech tradycja nakazuje spożywanie potraw z owoców morza podczas wigilijnego wieczerzy. Według legendy, liczba 7 symbolizuje dni stworzenia świata oraz sakramentów kościelnych. Dlatego też włoscy katolicy jedzą dokładnie siedem różnych rodzajów ryb lub owoców morza.
Najpopularniejszym daniem jest sałatka ze skorupiakami, a także makarony z krewetkami czy kalmary smażone w cieście piwnym. Na deser często serwowane są słodkie babeczki zwane panettone lub pandoro – charakterystyczne dla włoskich Świąt Bożego Narodzenia.
Święta Bożego Narodzenia to bardzo ważny czas dla Meksykanów, którzy obchodzą je przez cały grudzień do 6 stycznia (Dnia Trzech Króli). Podczas kolacji wigilijnej najważniejsze miejsce zajmuje danie o nazwie tamales – gotowane kukurydze zawinięte w liście bananowca i nadziewane mięsem lub warzywami.
Poza tym, nie może zabraknąć na stole meksykańskiego ponche navideño – gorącego napoju z dodatkiem suszonych owoców i przypraw. Jest to idealny sposób na rozgrzanie się w chłodne wieczory grudniowe.
Pierożki są bardzo popularnym daniem w Chinach przez cały rok, ale podczas Świąt Bożego Narodzenia stają się one szczególnie ważne. Wierzono bowiem, że jedzenie pierogów przynosi pomyślność oraz bogactwo w nadchodzącym roku.
Jednak boże narodzenie jest również okazją do spróbowania tradycyjnych chińskich dań takich jak kurczak kung pao czy dania z rybami słonowodnymi. Na deser często serwowane są ciasta o smaku dyni lub fasoli adzuki.
W Brazylii święta kojarzone są głównie ze słońcem i plażami, dlatego też potrawy wigilijne różnią się od tych znanych nam bardziej typowo europejskich. Najważniejszym elementem brazylijskiej kolacji wigilijnej jest pieczona szynka (pernil de porco) oraz sałatka warzywna zwana salpicão.
Najbardziej charakterystyczna dla brazylijskich Świąt Bożego Narodzenia jest jednak rabanada – rodzaj francuskiej tostowej bagietki zanurzonej w mleku i jajkach, a następnie smażonej na patelni. Jest ona podawana jako deser lub przekąska między posiłkami.
Podsumowując, każdy kraj ma swoje własne tradycje i zwyczaje związane ze świętami bożonarodzeniowymi. Jednak jednym wspólnym elementem dla wszystkich są wyjątkowe potrawy, które stanowią nieodłączną część tego magicznego czasu. Dlatego też warto spróbować różnych dań z innych zakątków świata i rozszerzyć nasze kulinarne horyzonty.
Wszelkie prawa zastrzeżone