Słodkie inspiracje z jarmużem: Zdrowe przepisy

05, sty 2024 by admin in Zdrowie i uroda     No Comments

Słodkie inspiracje z jarmużem: Zdrowe przepisy

Jarmuż, zwany również krzyżakiem lub kapustą włoską, jest warzywem o niezwykle bogatym składzie odżywczym. Jest źródłem witamin A, C i K oraz minerałów takich jak żelazo, wapń czy magnez. Jego charakterystyczny smak sprawia, że idealnie komponuje się z różnymi potrawami – zarówno słonymi jak i słodkimi. Dziś przyjrzymy się kilku zdrowym przepisom wykorzystującym ten cenny składnik.

1) Sałatka ze świeżych liści jarmużu

Składniki:
– 2 szklanki pokrojonych liści jarmużu
– ½ szklanki pomidorków koktajlowych
– ¼ szklanki posiekanej czerwonej cebuli
– ⅓ szklanki kiełków rzodkiewki
– Sok z połowy cytryny
– Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki oprócz soku z cytryny oraz soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy a następnie polewamy sokiem z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Można podawać jako samodzielną sałatkę lub jako dodatek do dań głównych.

2) Smoothie z jarmużem i bananami

Składniki:
– 1 szklanka świeżego liścia jarmużu
– 1 duży, dojrzały banan
– ½ szklanki mleka roślinnego (np. migdałowego lub kokosowego)
– Kilka kostek lodu

Przygotowanie:

Do blendera wrzucamy wszystkie składniki i blendujemy na gładką masę. Jeśli konsystencja jest za gęsta, można dodać więcej mleka roślinnego. Gotowe smoothie podajemy od razu – najlepiej schłodzone.

3) Jarmużowa pizza z warzywami

Składniki na ciasto:
– 2 szklanki mąki pszennej
– Pół opakowania drożdży instant
– Szczypta soli
– Łyżeczka cukru
– Około pół szklanki ciepłej wody

Składniki na sos pomidorowy:
– Puszka przecieru pomidorowego
– Sól, pieprz oraz ulubione przyprawy (oregano, bazylia itp.)

Dodatkowo: pokrojone warzywa według uznania np.: paprykę, bakłażana czy cukinię oraz kilka listków jarmużowych.

Przygotowanie:

W misce mieszamy ze sobą suche składniki ciasta a następnie dodajemy stopniowo ciepłą wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.

W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy – mieszamy przecier z ulubionymi przyprawami i solą oraz pieprzem według uznania.

Wyrosłe ciasto rozwałkowujemy na kształt pizzy, smarujemy sosem a następnie układamy pokrojone warzywa oraz listki jarmużowe. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20-25 minut lub do momentu gdy brzegi będą lekko zarumienione.

4) Jarmużowa zapiekanka z kurczakiem

Składniki:
– Około pół kilograma filetu z kurczaka
– Puszka czerwonych fasolek
– Szklanka ryżu basmati
– Kilka liści jarmużowych
– Sól, pieprz oraz ulubione przyprawy (np.: papryka słodka czy curry)

Przygotowanie:

Filety z kurczaka kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni razem ze szczyptą soli i pieprzu oraz wybranymi przyprawami. W osobnym garnku gotujemy ryż wg instrukcji podanej na opakowaniu.

Do naczynia żaroodpornego wrzucamy ugotowany ryż, odsączone fasolki, podsmażytego kurczaka a także posiekane liście jarmużowe. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut.

Na koniec warto wspomnieć, że jarmuż jest nie tylko zdrowym i smacznym składnikiem potraw ale również bardzo wszechstronnym. Można go dodawać zarówno do dań głównych jak i deserów czy koktajli. Warto eksperymentować z różnymi przepisami aby odkrywać nowe możliwości wykorzystania tego cennego warzywa w kuchni. Smacznego!